Jadłospis

Poniedziałek (03.06.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki z ziarnami (gluten) z masłem (mleko), sałatą, szynką, czerwoną papryką, kawa zbożowa z mlekiem (mleko), herbata z miodem, imbirem  i cytryną.

II śniadanie
Niespodzianki na Dzień Dziecka / woda mineralna

Obiad:
Frytki, Nugetsy własnej produkcji (jaja, gluten), z ketchupem.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem, serem Gouda, (mleko), rzodkiewką, herbata z cytryną

Wtorek (04.06.2019) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten)z masłem, (mleko)jajko gotowane ze szczypiorkiem (jaja), kakao, (mleko), herbata z miodem, imbirem i cytryną.

II śniadanie
Danonki (mleko), herbata z cytryną. /woda mineralna

Obiad:
Zupa jarzynowa z kaszą manną. ( mleko, gluten), jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki schabowe (gluten, jaja), ziemniaki z koperkiem, surówka  z marchewki i ogórka kiszonego.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Ciasto drożdżowe z owocami (gluten), herbata z cytryną

Środa (05.06.2019)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe, dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko) kiełbaski tarnogórskie na ciepło,
pomidor ze szczypiorkiem, herbata z imbirem, miodem  i cytryną.

II śniadanie
Sok owocowy 100 %, chrupki kukurydziane/woda mineralna

Obiad
Krupnik z ziemniakami ( mleko), jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką.
Ryż z koktajlem truskawkowym na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki sojowe (gluten)  z masłem (mleko), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem (ryba), herbata  z cytryną

Czwartek (06.06.2019) 

Śniadanie
Rogaliki maślane (gluten) z masłem, miodem, zupa mleczna(mleko)  z płatkami wielozbożowymi, (gluten), herbata z miodem, imbirem i cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś. /woda mineralna

Obiad
Rosół z lanym ciastem ( jaja, seler, mleko), jarzynami, na kurczaku, zielona pietruszka.
Duszone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniaki z koperkiem, surówka z białej rzodkwi i ananasa (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Jabłko tarte z cynamonem, biszkopciki (gluten), herbata z cytryną.

Piątek (07.06.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, bułki z ziarnami(gluten) z masłem, twarożek ze szczypiorkiem (mleko), kakao (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, banan/ Woda mineralna

Obiad
Żurek śląski (seler, mleko, gluten), jarzynami, zielona pietruszka.
Jajko w sosie koperkowym (jaja, mleko), ziemniaki, marchewka z groszkiem.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek

Mus owocowy, herbatniczki wielozbożowe (gluten).

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia