Jadłospis

Poniedziałek (15.04.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułki żytnie, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem (mleko), szynką drobiową, pomidor ze szczypiorkiem, kakao (mleko), herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, jabłka / woda mineralna

Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami (mleko) ,jarzynami (seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Makaron kolorowe kokardki (gluten ) z twarożkiem i masełkiem (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki  z ziarnami, bułki szpinakowe (gluten) z masłem(mleko), pasta z makreli  z pomidorami herbata z cytryną

Wtorek (16.04.2019) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten)z masłem, (mleko)jajka gotowane ze szczypiorkiem (jaja), kakao, (mleko), herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny owocowy 100%, chrupki /woda mineralna

Obiad:
Zupa koperkowa z ziemniakami (gluten, seler)z jarzynami na kurczaku, zielona pietruszka.
Gulasz po węgiersku , kasza jęczmienna (jaja, gluten), ogórek kiszony.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Wafelki ryżowe z masłem, serem żółtym, papryką czerwoną, herbata owocowa.

Środa (17.04.2019)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, sojowe (soja, gluten)  z masłem(mleko), pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, herbata
z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, marchewkowe paluszki do chrupania /woda mineralna

Obiad
Zupa wiejska z ziemniakami , jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką.
Kluski na parze z musem brzoskwiniowym (gluten).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Kolorowy talerz owocowy, herbata z cytryną.

Czwartek (18.04.2019) 

Śniadanie
Chałki , bułki dyniowe (gluten)  z masłem, miodem,(mleko),zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi (gluten) herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, świąteczne niespodzianki /woda mineralna

Obiad
Rosół z makaronowymi literkami,(gluten, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Zraziki (gluten, jaja), ziemniaki z koperkiem, mizeria na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Croissanty, herbata z cytryną.

Piątek (19.04.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe (soja, gluten)  z masłem(mleko), serkiem homogenizowanym (mleko), kawa zbożowa (mleko), herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś/ Woda mineralna

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko), jarzynami (seler) i zieloną pietruszką na kurczaku
Placki ziemniaczane (jaja).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Jogurt naturalny Miamu biszkoptowy, (mleko) chrupki kukurydziane.

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia