Jadłospis

 Poniedziałek (16.10.2017)

Śniadanie:
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki z ziarnami (gluten) z masłem (mleko), szynką, zielonym ogórkiem, "bawarka"(mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie:
Herbata rumiankowa, bakalie/woda mineralna

Obiad:
Zupa jarzynowa z ziemniakami(mleko, seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Ryż z koktajlem truskawkowym na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek:
Kajzerki, bułki żytnie (gluten) z masłem (mleko),jajko gotowane (jaja) ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

Wtorek (17.10.2017)

Śniadanie
Rogaliki maślane (gluten) z masłem, zupa mleczna(mleko) z płatkami wielozbożowymi, (gluten), herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata miętowa, chipsy owocowe naturalne/woda mineralna

Obiad:
Zupa krem z dyni( seler, mleko), jarzynami, na kurczaku, zielona pietruszka.
Duszone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniaki z koperkiem, buraczki z chrzanem.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Sałatka owocowa  z jabłka, mandarynki, winogron i banana

Środa (18.10.2017)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie (gluten) z masłem (mleko) kiełbaski tarnogórskie na ciepło, pomidor ze szczypiorkiem, herbata z cytryną

II śniadanie
Sok tłoczony 100 %, banan/ woda mineralna

Obiad
Zupa pomidorowa z muszelkami ( seler, mleko, gluten), jarzynami, na kurczaku, zielona pietruszka.
Kluseczki leniwe z masełkiem (mleko, jaja, gluten), surówka z marchewki i jabłka.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Pieczywo chrupkie WASA z masłem (gluten, mleko) szynką i zieloną sałatą, herbata z cytryną

Czwartek (19.10.2017) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułki dyniowe, chleb żytni (soja, gluten)  z masłem(mleko), serek Bieluch, kakao (mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś/ woda mineralna

Obiad
Zupa wiejska z ziemniakami ( mleko), jarzynami(mleko, seler)  i zieloną pietruszką.
Risotto z warzywami i filetem z kury.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Ciasteczka drożdżowe z twarożkiem i konfiturą (mleko, gluten), herbata  z cytryną

Piątek (20.10.2016) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, bułki z ziarnami(gluten), pasta z tuńczyka (ryby), herbata z cytryną.

 II śniadanie
Herbata rumiankowa, jabłko / Woda mineralna

Obiad
Zupa brokułowa z ryżem (gluten, jaja, seler),na kurczaku z jarzynami i zieloną pietruszką.
Placki ziemniaczane (jaja, gluten)
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Jogurt naturalny Miamu (mleko), chrupki kukurydziane

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia