Jadłospis

Poniedziałek (25.11.2019) Dzień Misia

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułki żytnie, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem (mleko) i z kubusiowym miodkiem, kakao (mleko), herbata z imbirem i cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, Petitki Lubisie/ woda mineralna

Obiad:
Zupa ogórkowa z ziemniakami (mleko) ,jarzynami (seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kolorowy makaron wieloziarnisty (gluten ) z twarożkiem i masełkiem (mleko). Brzoskwinia
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Pieczywo mieszane (gluten) z masłem (mleko), szynką drobiową i pomidorem ze szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Wtorek (26.11.2019) 

Śniadanie
Chałki (gluten)  z masłem, miodem,(mleko),zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi (gluten) herbata z imbirem
i cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny owocowy 100%, bakalie/woda mineralna

Obiad:
Zupa koperkowa z ryżem (gluten, seler) z jarzynami na kurczaku, zielona pietruszka.
Potrawka z kurczaka, ziemniaki  z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, papryki czerwonej, ogórka zielonego, z jogurtem naturalnym (mleko)
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Pieczywo chrupkie WASA z masłem (mleko), szynką, zielonym ogórkiem herbata z cytryną.

Środa (27.11.2019)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, sojowe (soja, gluten)  z masłem(mleko), kiełbaski na ciepło, rzodkiewka, herbata
z imbirem i cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś /woda mineralna

Obiad
Barszcz czerwony z ziemniakami , jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką.
Racuszki dyniowe (jaja, gluten, mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Serek Miamu (mleko), biszkopciki (gluten).

Czwartek (28.11.2019) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten)z masłem, (mleko)ser Gouda, zielona sałata, (mleko), herbata z imbirem i cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, paluszki z marchewki do chrupania/woda mineralna

Obiad
Żurek śląski z ziemniakami,(gluten, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Duszony schab w sosie własnym, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Drożdżówki (gluten), mleko smakowe (mleko)

Piątek (28.11.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe (soja, gluten)  z masłem(mleko), serkiem Bieluchem (mleko), kawa zbożowa (mleko), herbata z imbirem i cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, rzodkiewka do chrupania/woda mineralna

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko), jarzynami (seler) i zieloną pietruszką na kurczaku
Kotleciki rybne (ryba, jaja, gluten), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Kolorowy talerz owocowy, słomka ptysiowa (gluten)

Nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia