Jadłospis

Poniedziałek (18.06.2018)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki dyniowe, sojowe (gluten, soja)  z masłem (mleko), szynką, pomidorem ze szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem (mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata rumiankowa, , chipsy owocowe naturalne/woda mineralna

Obiad:
Zupa szpinakowa z ziemniakami (mleko), jarzynami(seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Naleśniki z twarożkiem i musem jabłkowym (jaja, gluten, mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczore
Kajzerki, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem (mleko), pasztetem drobiowym  i ogórkiem kiszonym, (mleko), herbata
z cytryną.

Wtorek (19.06.2018) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem (gluten) z masłem (mleko), zupa mleczna (mleko)
z płatkami wielozbożowymi (gluten), herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata miętowa, jabłko/woda mineralna

Obiad:
Rosół z makaronem (gluten), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki drobiowe (gluten, jaja), ziemniaki z koperkiem, mizeria na jogurcie naturalnym.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Galaretka owocowa z rodzynkami, biszkopciki (gluten)

Środa (20.06.2018)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułeczki z ziarnami (gluten),  z masłem (mleko) ser Gouda(mleko), kolorowa papryka, kakao (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny 100 %/woda mineralna

Obiad
Zupa brokułowa z ryżem ( mleko), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Makaron wieloziarnisty spaghetti z sosem Aglio e olio(gluten) surówka z pory, marchewki, kukurydzy i jogurtu naturalnego (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Koktajl bananowy na maślance (mleko), chrupki kukurydziane

Czwartek (21.06.2018) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułeczki ze szpinakiem, sojowe (soja, gluten)  z masłem (mleko), pasta jajeczno-pomidorowa (jaja), kawa zbożowa z mlekiem (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, arbuz/woda mineralna

Obiad
Barszcz biały z ziemniakami ( mleko), jarzynami (seler) i zieloną pietruszką.
Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórki kiszone.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Jabłko tarte  z cynamonem, słomka ptysiowa (gluten).

Piątek (22.06.2018) 

Śniadanie
Rogaliki mleczne ( soja, gluten) z masłem (mleko) i miodem, kakao (mleko), herbata z cytryną.

 II śniadanie
Sok Kubuś/ Woda mineralna

Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko, seler)z ziemniakami jarzynami  i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki łososiowe (jaja, ryby), ziemniaki z koperkiem, surówka  z kapusty kiszonej z marchewką
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kolorowy talerz owocowy.

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia