Jadłospis

 Poniedziałek (11.12.2017)

Śniadanie:
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki z ziarnami, (gluten) z masłem (mleko), szynką, pomidor ze szczypiorkiem "bawarka"(mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie:
Sok Kubuś/woda mineralna

Obiad:
Zupa grochowa z ziemniakami(mleko, seler), jarzynami i zieloną pietruszką.
Makaron świderki wieloziarnisty (gluten) z sosem pieczarkowo-śmietanowym (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek:
Chałki, bułki mleczne (gluten) z masłem (mleko)  i dżemem niskosłodzonym , herbata owocowa

Wtorek (12.12.2017)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, bułki z ziarnami (gluten) z masłem (mleko) jajko (jaja) gotowane ze szczypiorkiem, kakao (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Sok owocowy 100 %, mandarynki/ woda mineralna

Obiad:
Zupa szpinakowa z ziemniakami, jarzynami i zieloną pietruszką (mleko, seler), na kurczaku.
Leczo z cukinią, fasolką czerwoną, papryką, pomidorami i filetem drobiowym, kasza kuskus.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Kajzerki, bułki sojowe, masło orzechowe z miodem (gluten) z masłem (mleko), (mleko), herbata z cytryną

Środa (13.11.2017)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, bułki dyniowe (gluten)  z masłem (mleko) kiełbaski tarnogórskie na gorąco, zielony ogórek, herbata z cytryną

II śniadanie
Herbata z miodem, marchewka do chrupania/woda mineralna

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną,(gluten, mleko, seler) ziemniakami, jarzynami i zieloną pietruszką.
Omlet z jaj (jaj, gluten), bukiet jarzyn z bułką tartą (gluten), ziemniaki z koperkiem.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Koktajl bananowy na maślance (mleko).

Czwartek (14.12.2017) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki z ziarnami, bułki mleczne (gluten) z masłem, serek naturalny, zupa mleczna(mleko)
z płatkami wielozbożowymi, (gluten), herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata rumiankowa, bakalie /woda mineralna

Obiad
Kapuśniak z ziemniakami ( seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Pulpety mięsne w sosie pomidorowym (gluten, jaja), ryż na sypko, ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Cynamonki (gluten) z masłem (mleko) , herbata rumiankowa

Piątek (15.12.2016) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham  ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten) z masłem(mleko), pasta  z twarożku i rzodkiewki , kakao (mleko), herbata z cytryną.

 II śniadanie
Herbata miętowa, jabłko/ Woda mineralna

Obiad
Rosół z lanym ciastem (jaja), jarzynami (seler)i zieloną pietruszką, na kurczaku.
Paluszki rybne (gluten, jaja, ryba), surówka z kapusty kiszonej i marchewki, ziemniaki z koperkiem.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Actimel (mleko), chrupki kukurydziane

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia