Jadłospis

Poniedziałek (24.02.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem , bułki z ziarnami, (gluten), z masłem (mleko), szynką drobiową, rzodkiewka, zielony ogórek, sałata zielona, mleko, (mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie
Mleko smakowe, (mleko),, marchewka do chrupania
/ woda mineralna

Obiad:
Zupa selerowa  z ziemniakami(mleko, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Ryż z tartym jabłkiem pod pierzynką z masełka (mleko) i cynamonu.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki dyniowe, (gluten) z masłem, twarożkiem (mleko) i szczypiorkiem, kakao (mleko) herbata z cytryną.

Wtorek (25.02.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułki sojowe, z ziarnami (soja, gluten), z masłem (mleko), jajecznica ze szczypiorkiem (jaja), pomidorki koktajlowe, kakao(mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, ananas/woda mineralna

Obiad:
Barszcz czerwony z ziemniakami (mleko, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Pieczeń z indyka, kasza bulgur, sałata lodowa na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy .

Podwieczorek
Budyń na mleku (mleko), biszkopciki (gluten). Winogrona.

Środa (26.02.2020)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki z ziarnami, bułki dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko), pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, papryka kolorowa, kakao (mleko) herbata  z cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny 100 %, kolorowa papryka do chrupania /woda mineralna

Obiad
Zupa kalafiorowa z ryżem, jarzynami(mleko, seler)  i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kluski na parze z sosem truskawkowym na jogurcie naturalnym (gluten, mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Drożdżówki (gluten) z twarożkiem  i dżemem mleko (mleko), herbata z cytryną. Banan.

Czwartek (27.02.2020) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, (gluten) z masłem (mleko),miodem, zupa mleczna z wielozbożowymi płatkami śniadaniowymi, (mleko), herbata z cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny, pałeczki z zielonego ogórka do chrupania/woda mineralna 

Obiad
Zupa jarzynowa z ziemniakami (mleko), jarzynami(seler)  i zieloną pietruszką.
Spaghetti z makaronem wieloziarnistym (gluten)  z mięsnym sosem bolognese z pomidorami i czerwoną papryką.
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Kanapki, bułki sojowe, szpinakowe (soja, gluten) z masłem (mleko) , pasta ze szprotek i twarożku (ryby, mleko) herbata
z cytryną.

Piątek (28.02.2020)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, sojowe(soja, gluten), z masłem (mleko), pasta z makreli w pomidorach (ryba), ogórek kiszony, kawa z mlekiem (mleko) herbata z cytryną.

II śniadanie
Actimel (mleko)/woda mineralna

Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem (mleko, gluten, seler),  z jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Jajko sadzone (jaja), ziemniaki z koperkiem, tarte buraczki z jabłkiem.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Serek homogenizowany naturalny (mleko), chrupki kukurydziane

Alergeny  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia