Jadłospis

Poniedziałek (18.11.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki z ziarnami (gluten) z masłem (mleko), sałatą, szynką, czerwoną papryką, kakao (mleko), herbata z miodem, imbirem z cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, paluszki z marchewki do chrupania/ woda mineralna

Obiad:
Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (mleko, seler, gluten) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Ryż z koktajlem truskawkowym na jogurcie naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki z ziarnami (soja, gluten) z masłem, serem Gouda, (mleko), rzodkiewką, herbata z cytryną

Wtorek (19.11.2019) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem, bułki sojowe (soja, gluten)z masłem, (mleko)jajko gotowane ze szczypiorkiem (jaja), kakao, (mleko), herbata z miodem, imbirem z cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, zielony ogórek do chrupania /woda mineralna

Obiad:
Zupa pomidorowa z literkami  ( mleko, gluten), jarzynami(mleko, seler) i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki schabowe (gluten, jaja), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna.
Lemoniada.

Podwieczorek
Baton musli, Actimel (mleko).

Środa (20.11.2019)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki sojowe, dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko) kiełbaski na ciepło, pomidor ze szczypiorkiem, kawa zbożowa (mleko) herbata z imbirem, miodem i cytryną.

II śniadanie
Mleko smakowe (mleko). /woda mineralna

Obiad
Żurek śląski (seler, mleko, gluten), jarzynami, zielona pietruszka.
Jajko w sosie koperkowym (jaja, mleko), ziemniaki, marchewka z groszkiem.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Drożdżówki z twarożkiem i dżemem (gluten, mleko), herbata z cytryną

Czwartek (21.11.2019) 

Śniadanie
Rogaliki maślane (gluten) z masłem, miodem, zupa mleczna(mleko)  z płatkami wielozbożowymi, (gluten), herbata z cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, rzodkiewka do chrupania /woda mineralna

Obiad
Rosół z ryżem ( seler, mleko), jarzynami, na kurczaku, zielona pietruszka.
Duszone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z jogurtem naturalnym (mleko)
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Jabłko, biszkopciki (gluten), herbata z cytryną.

Piątek (22.11.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane bułeczki żytnie, bułki z ziarnami(gluten) z masłem (mleko) i pastą rybną (mleko), kakao (mleko) herbata
z cytryną.

II śniadanie
Herbata z cytryną, chipsy jabłkowe do chrupania/woda mineralna

Obiad
Grochówka z ziemniakami ( mleko), jarzynami(mleko, seler)  i zieloną pietruszką.
Kluski na parze z z musem brzoskwiniowym (gluten, mleko)

Podwieczorek
Mus owocowy, herbatniczki wielozbożowe, mleko (mleko, gluten).

Nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia