Jadłospis

Poniedziałek (17.06.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, chleb graham ze słonecznikiem , bułki z ziarnami, (gluten), z masłem (mleko), polędwicą drobiową, zielony ogórek, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (mleko), herbata z miodem, imbirem i cytryną

II śniadanie
Sok Kubuś / woda mineralna

Obiad:
Zupa jarzynowa z ziemniakami(mleko, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Ryż z tartym jabłkiem pod pierzynką z masełka (mleko) i cynamonu.
Kompot wieloowocowy.

Podwieczorek
Kanapki, bułki dyniowe, (gluten) z masłem, twarożkiem (mleko) i szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Wtorek (18.06.2019) 

Śniadanie
Pieczywo mieszane, (gluten),  z masłem (mleko), miodem, zupa mleczna z wielozbożowymi płatkami śniadaniowymi, (mleko), herbata  z miodem, imbirem i cytryną.

II śniadanie
Herbata owocowa, arbuz /woda mineralna

Obiad:
Zupa pomidorowa z ryżem (mleko, seler), jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Kotleciki z łososia, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki.
Kompot wieloowocowy .

Podwieczorek
Truskawki z cukrem, słomka ptysiowa (gluten), herbata  z cytryną.

Środa (19.06.2019)  

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki z ziarnami, bułki dyniowe (soja, gluten) z masłem (mleko), szynka drobiowa, sałata zielona, papryka kolorowa, kawa zbożowa z mlekiem (mleko) herbata z miodem, imbirem  i cytryną.

II śniadanie
Sok naturalny 100 %, bakalie (orzechy)/woda mineralna

Obiad
Krupnik z ziemniakami i kaszą jęczmienną (mleko), i zieloną pietruszką na kurczaku.
Pieczeń z indyka z sosem, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa  z jogurtem naturalnym (mleko).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Ciasto drożdżowe (gluten) z owocami, herbata  z cytryną.

Czwartek (20.06.2019) Boże Ciało

Śniadanie

II śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

Piątek (21.06.2019)

Śniadanie
Pieczywo mieszane, bułeczki żytnie, sojowe(soja, gluten), z masłem (mleko), jajecznica, pomidor ze szczypiorkiem, kakao (mleko), herbata z miodem, imbirem i cytryną.

II śniadanie
Sok Kubuś/ woda mineralna

Obiad
Rosół z makaronem ( gluten, seler),  z jarzynami i zieloną pietruszką na kurczaku.
Placki ziemniaczane (gluten, jaja).
Kompot wieloowocowy

Podwieczorek
Mus owocowy, ciasteczka owsiane z żurawiną (gluten).

 

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji  zostały umieszczone w nawiasach.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
 W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów występujących w posiłkach.
 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, cukier waniliowy, ekologiczne warzywa suszone.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy

Przeczytaj o ogólnych zasadach żywienia w naszym przedszkolu

© Przedszkole nr 22 w Tarnowskich Górach
projekt: Pomysłografia